Avfall & Sortering
Sorterat avfall För alla förpackningar du köper betalar du en summa för återvinningshantering. För förpackningar i hushållssoporna betalas, via årsavgiften, en gång till. Förpackningarna bör vara hyggligt rena (skölj eller torka med hushållspapper). Det bör stå på varje förpackning hur den ska sorteras. Uttjänta saker, ej förpackningar, av nedanstående material är grovsopor.
- Tidningar och tidskrifter, reklamblad, kataloger, skriv- och ritpapper. Inget annat. - Återvinns som tidningspapper.
- Pappersförpackningar av alla slag, papperskassar, tomma toarullar, wellpapp. (Inga post-it-lappar,presentpapper, snören eller kuvert som är hushållsavfall. Sortera juice- /mjölklock som plast. Släng sånt papper du är osäker på här eller i hushållssoporna). - Återvinns som kartong.
- Ofärgade respektive färgade glasförpackningar. Sortera locket (metall, plast), kork i hushållssopor. - Återvinns som glas.
- Metallförpackningar, lock, sprayburkar, aluminiumfolie, värmeljushållare, tuber (locket på). Lägg förpackningarna lösa, de sorteras senare efter metallslag. (Återvinning av metall sparar allra mest energi (75-95%) jämfört med nyutvinning. Återvinns som burkar och motordelar (aluminium), som armeringsjärn och järnvägsräls (järn) och som stål (stål)). - Återvinns som Metall.
Obs: Värmeljus omges i regel av en aluminiumbehållare medan veken hålls på plats av en liten järnplatta. Skilj vekeshållaren från aminumbehållaren annas sorteras (magnetiskt) allt som järn och värdefull aluminium går till spillo.
- Plastförpackningar (både hård- och mjukplast), frigolit, plastfolie, plasttuber, plastpåsar, innerpåsar av plast, yougurt-/sylthinkar. Lägg förpackningarna lösa, de sorteras en gång till med hjälp av luft (sug/blås). Återvinns som sopsäckar, bärkassar, kabelskydd (mjukplast) och många plastprodukter, plank, pallklossar (hårdplast). - Återvinns som Plast.
- Matavfalll. Från 1 januari 2024 är det obligatoriskt att sortera ut matavfall. När vi sorterar ut matavfallet minskar mängden restavfall i vanliga soppåsen och därmed kostnaderna för föreningen. Nedan hittar ni kort information om hur matavfallet ska sorteras. Mer information finns på Stockholm vatten och avfalls webbsida.
Matavfallet läggs i bruna papperspåsar som kan hämtas i förrådet innanför soprummet. Dessa läggs sedan i den bruna tunnan i soprummet. Exempel på matavfall:
- Skal och rester av grönsaker och frukt
- Rester av kött, fisk och skaldjur
- Pasta, ris
- Rester av bröd, äggskal
- Teblad, kaffesump.
- Filter och tepåsar kan också läggas i matavfallet så väl som mindre mängd ofärgat hushållspapper.
Du kan torka av fettet från en stekpanna med hushållspapper och lägga i matavfallspåsen. Stora mängder mat- och frityrolja häller du upp i en pet-flaska, använd mjölkförpackning eller liknande. Det finns praktiska trattar som underlättar detta att hämta i förrådet innanför soprummet. Lämna flaskan eller förpackningen med olja uppmärkt till närmaste återvinningscentral. Fett kan skapa stopp avloppsledningarna och ska därför inte hällas ut i vasken.
Detta kan INTE läggas i matavfallspåsen
Eftersom det utsorterade matavfallet rötas för att kunna bli biogas och biogödsel så kan du inte lägga till exempel jord i matavfallspåsen då jorden försämrar rötningsprocessen. Här är några andra exempel på saker som inte ska läggas i matavfallspåsen.
- Blöjor/bindor, tvättlappar, bomullstussar
- Damm
- Glasspinnar, ätpinnar
- Jord, krukväxter, snittblommor, trädgårdsavfall
- Kattsand, djurströ
- Snus, aska, stearinljus
- Vinkorkar, kapsyler
Osorterat avfall Hushållsavfall. Resten av avfallet utom grovsopor. Den dyraste fraktionen. Avfallet bränns i Högdalen och energin används som fjärrvärme och el.
Mycket mer info finns på www.ftiab.se. Läs även sorteringsguiden som hänger i soprummet.
För grovsopor, se närmaste återvinningscentral: http://www.stockholm.se/avc